En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Religion i Georgien

Georgien

Religion i Georgien


Georgi den förkristna tro, vilket visar, precis som armenier har sitt ursprung i Anatolien och var därför sannolikt baserat på olika hurritiske gudar. Redan från det historiska politiska förhistoriska fynd, men påverkan av Medelhavet utrymme i väster och från den iranska platån i sydost genom i form av den grekiska gudavärlden dyrkan i västra Georgien länderna (Kolkhis / Egresi) och Zoroastrianism i centrala och östra Georgien (Kartli / Iberia).I Georgien möttes och blandades mytologi, den grekiska från väster och Iran från öster idag, särskilt fortsatte i populära namn som till exempel. Demetre (Demeter) och Irakli (Herakles), Zohrab och Khosrov (iranska legendariske hjälten) bredvid den senaste judisk-kristna, till exempel. Dävert eller Salome. 

Enligt traditionen att kristendomen infördes i Georgien i år 330, Sct. Nino en kristen slav kvinna från Kappadokien (i nuv.Tyrkiet) som botade drottning Nana, fru Miriam d. II. av Kartli (284-361 AD) för en mystisk sjukdom och så vann hennes förtroende. Kungen själv var konverterade när han var ute och jagade och var plötsligt omgiven av mörker, men sedan såg ljuset komma tillbaka efter att ha hyllats Kristus. Den speciella formen på den georgiska ortodoxa korset, tillskrivs också Sct. Nino, som vid sin ankomst i landet måste göras först av hjälp av två vinstockar binds samman med hans eget hår. Alla legender trots hänt georgier omvandlingen dock gärna armenier tydligen på grund av en ”kunglig tro” och förmodligen också över en längre period, men absolut under kung Miriam regeringstid. 

 

Effekten av Kartlis övergången till den nya religionen, men kan knappast överskattas, eftersom det mycket större utsträckning än vad som var fallet med Armenien, informerade georgiska landet mot den ortodoxa kristna rikena större centra och därmed ökade avståndet till den iranska Mazda semitism och senare den arabisk-islamska världen. Detta var bara möjligt eftersom den georgiska kyrkan, till skillnad från den armeniska vid ett möte i kyrkan i år 608-9 slutligen avgjorde för diofysitiske dogm – alltså Bysans, även efter byte fram och tillbaka några gånger under de föregående talet. 

 

Efter Georgiens införlivande i Tsarrusland, missade kyrkan som tidigare nämnt hans autokefale status och blev föremål för den ryska ortodoxa kyrkan, men återfick det under sin korta självständighet 1918 till 21. Under den sovjetiska perioden hade den georgiska kyrkan, liksom andra religiösa samfund verkar lojala mot Moskva, men även belönas, eftersom den ryska ortodoxa kyrkan i 1943 erkände dess självständighet – ironiskt nog efter Stalins personliga ingripande. Trots de principer som är religiöst förtryckta liv och massor av kyrkor förstördes och kloster, eller tagits i bruk som offentliga byggnader till Michail Gorbatjovs reformrörelse lanserades 1986. I gengäld var kyrkan sedan en kraftfull samlingspunkt för georgisk patriotism, tyvärr, i en utsträckning där vissa präster har låtit sig mobiliseras mot andra religiösa samfund – särskilt de armeniska. Detta står i skarp kontrast till den georgiska historiska tolerans för andra folk och religioner, där ett exempel. i Tbilisi gamla stadsdel kan se en romersk-katolska katedralen, en moské, en armenisk kyrka och en synagoga ligger inom några minuters gångavstånd från varandra. 

 

Bland samtida praktiserade religioner i Georgien är i första hand om islam och den armenisk-gregorianska kyrkan. För de förstnämnda, helst av den azeriska minoriteten i provinserna Gardabani och Marneuli längs gränsen till Azerbajdzjan och islamiserat georgierna i provinsen Adjarien gränsen till Turkiet. För den senare på armenier i Tbilisi och provinsen Djavakheti strax norr om Armenien.

Utforska liknande

Blogginlägg