En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Qatars ekonomi

Qatar

Qatars ekonomi


Innan oljan i landet upptäcktes fokuserade de ekonomiska aktiviteterna i landet runt fiske och pärljakt. Efter att den japanska pärlan lanserades på marknaden under 1920- och 1930-talen sjönk dock Qatars pärleindustri. Under 1940-talet upptäcktes oljan, vilken helt och hållet förändrade landets ekonomi.
Qatars nationalinkomst kommer främst från olje- och naturgasexport. Landet har ytterligare 2,4 km³ olja att ge. Qatars levnadsstandard och rikedom går att jämföra med den i Västeuropa, och landet har högst BNP per capita i tredje världen. I Qatar finns heller ingen inkomstskatt, och är ett av de två länder i världen som har lägst skatter.
Qatar försöker i dagsläget stimulera den privata sektorn, för att utveckla en ”vetenskapsekonomi”, som inte ska vara lika beroende av oljan och naturgasen. 2004 etablerades en vetenskapspark som ska attrahera teknologibaserade företag och entreprenörer från både andra länder och inom Qatar.

Tv-kanalen al-Jazira har sin bas i Qatar. Qatar Airways är Qatars internationella flygbolag. Det flyger till 71 destinationer (2007) över hela världen, bland annat med Airbus A340-600.

Utforska liknande

Blogginlägg