En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Muscat och omgivning – Oman

Oman

Muscat och omgivning – Oman


Muscat

Muscat – Muskat – Oman

 
Muscat överraskar sina besökare med ett kalejdoskop av imponerande modern arabisk arkitektur. Det är en ny stad, som de senaste 30 åren planerats och byggts på ett omtänksamt sätt. Stadens «Capital Area» sträcker sig över 50 kilometer från de historiska stadsdelarna Matrah och Muscat längs kusten. Mellan skarpa mörka klippor ligger snövita bostadsområden, praktfulla moskéer och palats, hela tiden öppnas blicken på havet skimrande i blått och de vita sandstränderna.
Den som söker efter färgglada orientaliska basarer, har i den gamla ortsdelen Matrah kommit till rätt plats. Luften i Sug är fylld av ädla kryddors och rökelsers dofter. På små försäljningsdiskar tornar varorna upp sig i stora högar. Färgglada tyger, ädla textilvaror, guld- och silversmycken, hushållsvaror och skor, leksaker och plastblommor — här finns nästan allt. Från Sug är det bara några minuters promenad till frukt- och fisktorget. Under morgontimmarna lämnar fiskarna sin fångst direkt vid torgets kaj — ett oförglömligt skådespel.
Det historiska Muscat ligger strax bakom Matrah i en liten skyddad bukt omgiven av höga klippor. Idag är det ett modernt förvaltningscentrum och sultanens säte. Hans praktfulla och färgglada palats omges av två gamla portugisiska fästningar.
Den väl skyddade lilla hamnen var en gång i tiden den sista möjligheten för skeppen att förse sig med drickesvatten innan de gav sig iväg på den långa resan till Indien. Därför var Muscat, som betyder ankarplats, en mycket betydelsefull stad.
Intressanta vittnesmål från dessa flydda tider hittar man i muséerna Bait al Zubair och Muscat Gate i Muscat. Stadens mest kända byggnadsverk är förmodligen hotellet Al Bustan Palace, som ligger ett par bukter längre bort. En palmlund på den vita stranden, omgiven av pittoreska mörka klippor — precis som en hägring dyker den praktfulla byggnaden upp framför den underbart vackra kulissen. Det förvånar inte, att experter ett flertal gånger utsett Al Bustan Palace till världens bästa hotell.
 
Boka en resa till Oman med Orient Travel och upplev detta sagolika land.

Utforska liknande

Blogginlägg