En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Halvön Musandam – Oman

Oman

Halvön Musandam – Oman


Khasab - Oman

Khasab – Oman

 
Branta och avvisande står klipporna, försedda med vilda klyftor, upp ur havet och bildar en oöverskådlig labyrint. Det lugna blågröna och glasklara vattnet omsluter denna och öppnar blicken på korallreven och en fascinerande undervattensvärld — färgglada fisksvärmar simmar runt tillsammans med brokiga murenor, delfiner och ibland även valar. I Musandam sjunker Hajarbergen ned i havet och det är endast deras toppar och skarpa bergskammar som syns i havet. Traktens befolkning kallar dem därför Ruus al Jibaal, bergens huvuden.
Den som ger sig i väg med en Dhow från Khasab för att upptäcka det enastående landskapet längs Ormus sund, försvinner i en värld av stillhet — långt borta från vardagens stress och oväsen. Man blir överväldigad av ljusets spel och reflektionerna på vattnet på morgon- och kvällstimmarna.
Musandam, en exklav på sultanatets nordliga udde på Arabiska halvön, är ett häpnadsväckande och fascinerande fjordlandskap, som nästan bara kan upptäckas från vattensidan med båt.
Huvudstaden Khasab når man numera ganska lätt om man färdas på asfaltvägen från Dubai. Det är också möjligt att flyga hit med ett av Oman Airs mindre propellerplan direkt från Muscat. De som däremot söker spännande äventyr tar istället jeepen och väljer vägen över det 2000 meter höga berget Jebel Harim till Khasab.
 
En av våra mest fullspäckade rundresor till Oman är en två veckors resa där vi reser med båt längs kusten i det vackra Musandam.

Utforska liknande

Blogginlägg