En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Caritas Polen stöder syriska barn med funktionshinder i Jordanien

Jordanien

Caritas Polen stöder syriska barn med funktionshinder i Jordanien


AMMAN – Caritas Polen fokuserar på att stödja syriska barn med funktionshinder i Jordanien, med avsikt att utvidga sitt projekt för ett tredje år, enligt en representant för den internationella organisationen i Jordanien.

Rafal Chibowski, samordnare för Caritas internationella projekt, sade att organisationen inledde sitt uppdrag att hjälpa syriska barn under 2012 och täcker de områden som inte grundligt täcks av andra humanitära organisationer.

”De flesta organisationer som fokuserar på humanitärt bistånd, ger flyktingar mat, kläder och officiell utbildning. Således beslutade vi att ha en annan typ av hjälp”, sade Chibowski och tillade att i detta stöd ingår att ge syriska barn och deras familjer som bor hos värdsamhällen med informell utbildning.

”Vi uppfyller dagordningen som kommer från den jordanska regeringen och UNICEF, och fokusera på att lära språk och konst”, sade han till The Jordan Times nyligen i en intervju.

Muhammed, en far till två syriska barn som går Caritas klasser sade att konstlektioner hjälpte dem öppna sig.

”Barnen ritade saker som de normalt inte skulle prata om. I början var de vanligast förekommande bilder mycket traumatiska, fulla av mänskliga organ, vapen och brända hus. Efter några månader började mina barn att rita bilder fulla av färger”, sade flyktingen från Daraa i ett meddelande.

”Klasserna har ett terapeutiskt värde för dem”, tillade han.

Under det första året av projektet, ”anordna vi kvällskurser för 200 syriska barn i Mafraq och Zarqa provinser” i åldrarna 5 och 15, sade Chibowski.

Dessutom erbjuds Caritas utbildning om livskunskap (matlagning och datorkurser) för 150 män och kvinnor mellan 15 och 35.

Efter att ha genomfört en utvärdering av sina program, 2013 beslurade Caritas att förlänga projektet till att omfatta 600 förmånstagare i Karak, Madaba, Amman, Zarqa, Mafraq och Irbid.

Organisationen höll också i arrangemang i varje stad under en månad, som erbjuder konstnärlig verksamhet och klasser teater, sade Chibowski.

Dessutom har Caritas tilldelats 1.000.000 USD för att genomföra projekt för syriska flyktingar i Libanon och de som är internflyktingar i Syrien,

I Jordanien, kommer den tredje fasen av projektet fokusera på utbildning av barn med funktionshinder.

”Om vi lyckas få de medel som vi bad om, kommer vi att starta i april eller maj”, sade Chibowski och tillade att det finns en brist på stöd för barn med funktionshinder. ”Så vi började arbeta med 32 barn med funktionsnedsättning, ge dem sjukgymnastik, och höja medvetenhet bland föräldrar”.

Caritas Polen är medlem i Caritas International och Caritas Europa, och samarbetar aktivt med medlemmar på utomeuropeiska nödsituation- och utvecklingsprogrammen, enligt organisationens hemsida.

Etablerad 2004 , är det en del av konferensen av den polska episkopatet.

Utforska liknande

Blogginlägg