En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

1000 SEK rabatt på din resa till Oman

Oman

1000 SEK rabatt på din resa till Oman


Resa till Oman

Resa till Oman

Dag 1. Skandinavien – Muscat

Flyg från Skandinavien till Oman. Sen ankomst på flygplatsen, mottagande och transfer till Al Falaj Hotel där vi övernattar. (Middag på flyget ingår)

 

Dag 2. Muscat City tour (Fish & Vegetable market – Muttrah souq – Bait Al Zubair museum – Sultans’ palace & Jalali/Mirani forts)

På eftermiddagen när vi har hunnit vila upp oss efter den sena flygresan gör vi en liten stadsrundtur i Muscats gamla stadskärna. Vi besöker Bait Al Zubair museet och den lokala marknaden där det handlas flitigt med dagens fångst från havet och böndernas färska frukt och grönsaker. Vi ser också Sultanens Palats som flankeras av de portugisiska 1500-tals forten Jalali och Mirani. Övernattning på Al Falaj Hotel. (Frukost ingår)

 

Dag 3. Muscat ( Grand Mosque) – Nizwa (Nizwa Fort – Nizwa Souq – Bahla – Jabrin castle)

Vi checkar ut från hotellet efter frukost och besöker den vackra moskén i Muscat och kör sedan inåt landet mot Nizwa genom Sumail Gap som delar östra och västra bergskedjan Hajar som löper paralellt med Omans nordkust. Väl framme i Nizwa kan vi se palatsen varifrån det gamla Kungariket Nizwa styrdes. Vi besöker det Runda fortet från Yarubadynastin och den lokala marknaden i Nizwa där det finns ett stort utbud av lokalt silverarbete, i synnerhet traditionellt utsmyckade bältesknivar – khanjars. Resan fortsätter till Bahla som är området för den äldsta civilisationen i Oman och listad på UNESCO’s världsarvslista, i Bahla finns bland annat ett stort fort byggt i lera som man har restaurerat på senare tid. Bahla är idag känt som krukmakeriets huvudstad i Oman och vi utnyttjar möjligheten att besöka aktiva krukmakare i staden. Inte långt från Bahla besöker vi bastionen i Jabrin som var Kungasätet under Yarubadynastin 1624 till 1744. Vi övernattar på Al Diyar Hotell i Nizwa. (Frukost ingår)

 

Dag 4. Heldagsutflykt från Nizwa (Jebel Shams – Al Hamra – Misfat al abrein – Bait al Safah)

Efter frukost ger vi oss ut på en heldagstur i 4-hjulsdrivna bilar, vårt första mål är berget Jebel Shams – solens berg. På vår färd uppför det 3018 m höga berget möter vi lokala bergsfolk – shawawis som tillverkar och säljer handvävda ullmattor i vackra röda, bruna och svarta mönster. Väl uppe på toppen har vi en enastående utsikt ned i djupet av Oman’s Grand Canyon. Färden fortsätter mot byn Al Hamra där vi finner Oman’s äldsta bevarade byggelse, hela byn är byggd på en lutande bergshäll. Vi besöker Bait Al Safah som är ett av de traditionella gamla lerhusen öppet för besökare. Efter lunch fortsätter vi till den pittoreska bergsbyn Misfat Al Abrein som ligger vackert på en bergssida, livet är primitivt och enkelt och tiden verkar ha stannat här hos de vänliga bergsfolken. Innan vi återvänder till Nizwa besöker vi ruinstaden Tanuf och dess kända klara sötvattenkällor. Övernattning på Al Diyar Hotell i Nizwa. (Frukost ingår)

 

Dag 5. Nizwa – Birkat al Mawz – Al Mansfah – Wadi Bani Khalid – Sharqiya Sands (Wahiba Sands)

Vi äter en tidig frukost och checkar ut från hotellet för att lämna Nizwa och köra mot Ibra, på vår färd kör vi förbi den vackra oasen Birkat Al Mawz där vi finner ruinerna av staden Tanuf från gammal tid. I Ibra finner vi den övergivna handelsbyn Al Mansfah som trots att det är flera hundra år sedan den blomstrade fortfarande har kvar sin ursprungliga charm och karaktär. Färden fortsätter genom Wadi Bani Khalid, en av Oman’s vackraste dalgångar med ändlösa dadelodlingar, små byar, grönskande oaser och kristallklara källsjöar där vi stannar och har möjlighet att simma och svalka oss. Så småningom närmar vi oss det böljande landskapet av gyllene sanddyner i Wahiba Sands som för tankarna till forna karavaner, vi kör på höjdryggar och genom dalar av sand och kommer fram till campen där en välbehövd middag väntar oss hos öknens beduiner. Övernattning på Safari desert camp. (Frukost och middag ingår)

 

Dag 6. Wahiba Sands – Sur Dhow yards – Ayjah village – Turtle watch – Ras Al Had

Att vakna med soluppgången i öknen är en speciell upplevelse, temperaturen stiger snabbt med solens strålar och dagstemperaturen kan mitt på sommaren passera 50º C men stannar på en behaglig nivå under vinterhalvåret. Vi äter frukost och kör mot kusten och staden Sur som förr var den stora hamnen mot Östafrika, här byggdes tidigare de traditionella dhows för hand, ett hantverk som nu till stor del ersatts av modern teknik. På vägen kommer vi förbi byn Ayjah som är byggd i typisk Omansk stil. På eftermiddagen checkar vi in på Ras Al Had Hotell i Sur och har tid att ta det lugnt och äta middag inför kvällens utflykt till Ras Al Jinz där vi har den unika möjligheten att se de magnifika havssköldpaddorna. Det kommer upp till 100.000 havssköldpaddor varje år för att lägga sina ägg på stranden och detta är en viktig plats för hela världens havssköldpaddor. Under morgontimmarna gräver sig nykläckta sköldpaddor upp ur sanden för att ta sig till vattnet och där de lever i mellan 30 och 50 år innan de blir könsmogna och återkommer denna plats för att sluta cirkeln. Övernattning på Ras Al Had Hotell. (Frukost och middag ingår)

 

Dag 7. Ras Al Had – Qalhat – Bibi Miriam – Wadi Tiwi – Fins Beach – Bimah Sinkhole – Muscat

Vi checkar ut från hotellet för att under dagen följa kustvägen upp till Muscat. Vi kommer först till Qalhat där vi finner Bibi Miriams grav som är den enda återstående byggnaden efter portugisernas våldsamma härjningar år 1503. Vidare kör vi igenom bildsköna Wadi Tiwi dalen och kommer så småningom fram till den vita sandstranden Fins Beach. Vi besöker den djupa förkastningssänkan Bimah Sinkhole, en spektakulär geologisk formation i landskapet, för sedan att följa den vackra bergiga kusten upp till Muscat där vi checkar in på Al Falaj Hotel. Efter midnatt transfer till Muscat flygplats för flyget hem till Skandinavien. (Frukost och picnic-lunch ingår)

 

Dag 8. Muscat – Skandinavien

Hemkomst till Skandinavien mitt på dagen. (Måltid på flyget ingår)

Utforska liknande

Blogginlägg