En bild på tempel i Bagan

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på en buddastaty i Mudon i Burma

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på munkar på en bro i solnedgången

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på en pagoda i Hpa An i Burma

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på fiskare i solnedgången

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på tempel som speglar sig i vattnet

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på hus som är byggda på pinnar ovanför vattnet

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på solnedgång över Burma, Myanmar

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på bönder på ett fält i Mynamar

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

En bild på en fiskare i hans båt

Tre veckors rundresa genom det glömda Burma

med Orient Travel

Karta över Tre veckors rundresa genom det glömda Burma


Dag 1. Skandinavien - Yangon

Flyg från Skandinavien med ankomst till Yangon tidigt nästa morgon. (Måltider på flyget ingår)

Dag 2. Yangon (stadsrundtur med Suletemplet, koloniala byggnader, Botataung pagoden och Shwedagon)

Vi ankommer till Yangon flygplats och möts i ankomstterminalen av vår representant som tar oss till vårt hotell för incheckning. Vi återhämtar oss efter den långa resan och på eftermiddagen ger vi oss ut på en stadsrundtur i Yangon som börjar vid det åttakantiga Sule-templet, en central orienteringspunkt i staden. Vi fortsätter genom staden och kommer till stadshuset och Yangons vackra koloniala byggnader och besöker även Botataung pagoden som ligger nära floden. På kvällen besöker vi den magnifika Shwedagonpagoden som är Burmas mest berömda pagod, förgylld och klädd med vackra ädelstenar. Shwedagon är burmesernas viktigaste pilgrimsmål och det är varje burmes dröm att minst en gång i livet besöka denna helgedom. (Måltid på flyget ingår)

Dag 3. Yangon - Heho - Kalaw (Pindayagrottorna, rundtur i Kalaw)

Efter frukost på hotellet flyger vi från Yangon till Heho och tar oss sedan vidare på landsväg mot Kalaw, en tidigare kolonial ”hill station” som ligger på ca 1500 meters höjd i de vackra Shanbergen. När man kommer hit ifrån det varma låglandet kan övergången kännas mycket sval. Det svala och något fuktiga klimatet är väl anpassat för att odla typiskt brittiska grönsaker och frukt såsom sallad och jordgubbar. På vägen till Kalaw kör vi genom det vackra landskapet till den lilla bergsbyn Pindaya. Platsen är ett viktigt pilgrimsmål för buddhister i Burma och vi finner här ett stort kloster som ser ut att hänga fast på bergväggen och som förenas genom grottor och gångar inne i berget. Pindaya-grottorna är fulla med otaliga Buddhastatyer från lång tid tillbaka. Innan vi beger oss vidare från Pindaya besöker vi en lokal pappers- och paraplytillverkare. När vi kommer fram till Kalaw ser vi oss omkring i staden, det är full fart på marknaden och här finns många vackra koloniala byggnader blandat med burmesiska pagoder och tempel. En hel del av stadens medborgare härstammar från engelsmännens arbetare från Indien och Nepal och man kan här få god indisk mat. Övernattning på hotell i Kalaw. (Frukost ingår)

Dag 4. Kalaw – Inle (båttur på Inle)

Vi äter frukost på hotellet i Kalaw för att sedan fortsätta färden till den natursköna Inlesjön. Här vi går ombord på en båt som tar oss till vårt flytande hotell ute på sjön. Inlesjön bebos av lokala stammar som lever och odlar sin föda på förankrade flytande öar och under eftermiddagen gör vi en rundtur i en “longtail båt” och ser några av sjöns sevärdheter, bland annat Phaung Daw U pagoden och inte minst Intha-folkets speciella roddteknik och fiskemetoder. (Frukost ingår)


Dag 5. Inle (utflykt till tempelruinen Indein)

Hela denna dag vistas vi på och runt den vackra Inlesjön som får sitt vatten från hundratals bäckar och vattenflöden från bergen runtom. Vi börjar på marknaden (om det är marknadsdag) där de lokala stamfolken utbjuder sina varor och fortsätter sedan med båt upp för ett vattendrag till de vackra tempelruinerna i Indein, har vi tur kan vi på vägen se lokala jordbrukare tvätta sina vattenbufflar i vattendragen. När vi kommer fram till byn Indein stiger vi iland och promenerar genom en bambuskog till själva ruinbyn – en promenad på cirka 1 ½ timme – för att se de vackra stuporna från 15 och 1600-talen i typisk lokal byggstil. Ruinbyn var glömd och fullständigt övervuxen av den omgivande vegetationen under många år, först år 2000 öppnades Indein återigen för besök. Vi promenerar tillbaka genom den lummiga bambuskogen och återvänder sedan med båt till hotellet. Resten av dagen spenderas på egen hand. (Frukost ingår)


Dag 6. Inle – Heho – Bagan (hel dag guidad rundtur i Bagan)

Tidigt på morgonen checkar vi ut från hotellet och kör till flygplatsen i Heho för inrikesflyg till Bagan. Bagan är ett av de rikaste arkeologiska områden i Asien och Myanmars absolut största sevärdhet. Det anses vara en av Asiens heligaste platser, på nivå med Varanasi och Jerusalem. De flesta tempel här är byggda mellan 1000 och 1200-talet. På 1100-talet kallades Bagan “de 4 miljoner pagodernas stad” och trots att Kublai Khan och en rad jordskalv har reducerat detta tämligen överdrivna antal, så är de tempel och pagoder som finns kvar i det närmaste oöverskådligt många. Hela denna dag ägnas åt denna enastående ruinby med mer än 2500 pagoder och tempelruiner spridda över ett område på knappt 50 km². En del tempel används fortfarande och är vackert restaurerade. Bagan var kungasäte för åtskilliga tidiga dynastier, såsom Puy-dynastin från 500-talet till 900-talet och hela området är skyddat som världsarv av UNESCO. Vi kommer att besöka det mest väsentliga pagoderna (bl.a. Shwezigon pagod, Ananda templet, Gubyaukgyi templet och Shwesandaw pagoden). Sent på eftermiddagen klättrar vi upp på toppen på ett av de högsta templen för att njuta utsikten över Bagan i solnedgången. Övernattning på hotell i Bagan (Frukost ingår)

Dag 7. Bagan (hel dag på egen hand i Bagan)

Hela denna dag spenderas på egen hand med möjlighet att göra utflykter till den omgivande vackra landsbygden, besöka museet i Bagan eller en klassisk flygtur med ballong över området (bör förbokas). (Frukost ingår)

Dag 8. Bagan - Mt. Popa (Tempelberget Mount Popa) - Bagan

Efter frukost besöker vi marknaden i Nyaung Oo och sedan kör vi ca 50 km sydost om Bagan för att besöka Mount Popa, på vägen stannar vi till vid palmplantager och kan köpa palmsocker-godis i byn Kyaukpadaung. Mount Popa, en burmesiska motsvarigheten till Olympen, är ett tempelberg för 36 mer eller mindre underliga halvgudar och andeväsen som kallas “Nat” som är mycket betydelsefulla för många burmesers religionsutövning. Vi har möjlighet att på egen hand ta oss ända upp till toppen och där besöka de högst belägna helgedomarna och klostren, har vi tur får vi bevittna en “pwe” eller offerceremoni.  Berget Mount Popa är en slocknad vulkan som mäter 1 500 m.ö.h. och naturen är spektakulär, från toppen har man en vacker utsikt över slättlandet nedanför. Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Bagan. (Frukost ingår)


Dag 9. Bagan – Mandalay (Mahamunitemplet, lokala hantverkare, träklostret Shwenandaw, teakbron U-bein)

Efter frukost på hotellet är det dags att lämna Bagan och vi beger oss med inrikesflyg norrut till Mandalay, landets näst största stad. Mandalay är utan tvekan Burmas kulturella och religiösa centrum och under åren innan britternas kolonisering (1860-1885) var Mandalay Burmas huvudstad. När vi ankommer blir det först transfer från flygplatsen till hotellet där vi checkar in och har sedan en stund på oss att finna oss tillrätta. Därefter skall vi på en stadsrundtur i Mandalay med många intressanta besök, bland annat besöker vi Mahamuni templet som huserar en enorm Buddhastaty i brons – täckt till oigenkännlighet med lager på lager av bladguld av hängivna buddhister. Vi besöker sedan en av de lokala bladgulds-verkstäderna där man för hand med hammare tillverkar supertunt bladguld med så stor precision att ingen högteknologisk utrustning klarar det. Mandalay är känt för hantverk och konst och vi besöker även hantverkare som tillverkar marionettdockor, vackra textiler, träsniderier och bronsföremål. På eftermiddagen besöker vi bomulls- och silkesväverier som tidigare vävde tyger till kungahuset i Burma. Senare på eftermiddagen besöker vi det vackra träklostret Shwenandaw, känt för sina sniderier. Klostret är den enda ursprungliga byggnaden som finns kvar av det gamla palatset i Mandalay efter bombningarna under Andra världskriget. Solnedgången njuter vi vid sjön Taungthaman och den berömda och mycket vackra teakbron U-bein. Övernattning på hotell i Mandalay. (Frukost ingår)


Dag 10. Mandalay – Amarapura (Mahagandayone klostret) - Ava (konungastaden Inwa) – Sagaing (Kaungmudaw pagoden, silversmiderier och kloster) – Mandalay

Idag beger vi oss ut på en heldagsutflykt från Mandalay och börjar i Amarapura där vi besöker Mahagandayone klostret för att uppleva munkarnas lunchprocession, vi besöker även ett silkesväveri och fortsätter sedan till den gamla konungastaden Ava (Inwa) genom att korsa floden med färja och tar oss runt i Ava med hästvagn. Vi ser här bland annat Maha Aungmye Bonzan klostret, utsiktstornet Nan Myint och Bagaya klostret. Utflykten fortsätter sedan till Sagaing där vi besöker Kaungmudaw pagoden, silversmiderier I byn Ywataung samt munk- och nunnekloster på Sagaing Hill där vi sedan njuter solnedgången. När solen gått ned återvänder vi till Mandalay för övernattning. (Frukost ingår)

Dag 11. Mandalay - Maymyo (grottemplet Peik Chin Myaung, vattenfallen i Pwe Kauk)

På morgonen efter frukost kör vi upp i Shanstaten till Maymyo (Pyin Oo Lwin), en gammal “hill station” från kolonialtiden dit engelsmännen sökte sig för svalkan under sommaren. Mandalay, där de normalt vistades, ligger i den torra zonen där temperaturen kommer upp i 40 grader under månaderna innan monsunen (april-maj). Byn som är uppkallad efter den brittiske officeren Överste May, präglas av gamla hästvagnar, tehus, färgrika marknader och ättlingar till de som var anställda av britterna – ofta är av indisk eller nepalesisk härstamning. På eftermiddagen besöker vi det stora grottemplet Peik Chin Myaung och vattenfallen i Pwe Kauk. Vi hinner eventuellt också med att på egen hand besöka den fina botaniska trädgården som finns i byn eller så njuter vi en lokal kopp te eller kaffe på byns huvudgata. Övernattning på hotell i Maymyo. (Frukost ingår)

Dag 12. Mandalay - Naung Pein - (tågresa genom Shanstatens landskap över Gokteik-ravinen) - Hsipaw

Efter frukost åker vi i lugn takt med tåg upp i bergen mot Hsipaw genom Shanstatens spännande landskap, resan tar oss bland annat över Gokteik-ravinen på den av amerikanerna byggda järnvägsbron från 1901. När vi har passerat bron byter från järnväg till landsväg och kör den sista sträckan med buss/bil. Väl framme i Hsipaw finns tid att på egen hand göra en liten upptäcktsvandring i staden. Övernattning på lokalt hotell. (Frukost ingår)

Dag 13. Hsipaw (vandring på landsbygden)

Hela dagen ägnas åt att gå på upptäcktsfärd i den natursköna omgivningen. Vi vandrar genom småbyar i bergslandskapet och besöker de lokala stammarna (Palaung) och deras helgedomar. Under dagen ser vi de lokala jordbruken med sina odlingar och teplantager på bergsluttningar med en fantastisk utsikt. Åter i Hsipaw övernattar vi ännu en natt på lokalt hotell. (Frukost ingår)

Dag 14. Hsipaw - Mandalay (tid på egen hand i Mandalay)

Vi lämnar Hsipaw och kör till Mandalay. Det är en lång resa men vi stannar på vägen for att äta, sträcka på benen och fotografera. Eftermiddagen i Mandalay är fri för egna utflykter. Man tar lättast runt i Mandalay med cykeltaxi, över huvud taget rekommenderas att ta sig runt i och uppleva Mandalay med cykeltaxi och man kan till exempel besöka den stora palats-vallgraven och palatset som är värt ett besök. Palatset är en kopia av det ursprungliga palatset som blev bombat av engelsmännen under andra världskriget. Övernattning på hotell i Mandalay. (Frukost ingår)


Dag 15. Mandalay – Yangon (Chaukhtatkyi pagoden, Nationalmuseet, Ädelstensmuseet, Bogyoke-marknaden)

Efter frukost på hotellet blir det transfer till flygplatsen för inrikes flyg till Yangon. Här körs vi från flygplatsen till vårt hotell och skall sedan på ännu en spännande rundtur i Yangon och börjar med att besöka Chaukhtatkyi pagoden där det finns en enorm liggande Buddhastaty. Vi beger oss sedan vidare för en rundvisning på Burmas Nationalmuseum och därefter till det spännande Ädelstensmuseet. På både Nationalmuseet och Ädelstensmuseet kan man göra inköp till bra priser som är godkända för export. På kvällen promenerar vi runt på den myllrande Bogyoke-marknaden med ett enormt utbud av hantverk från hela landet och har även vi tid på egen hand innan det är dags att återvända till hotellet. (Frukost ingår)

Dag 16. Yangon – Bago (Shwemawdaw, Shwetharlyaung, och Kyaik Pun pagoderna) – Kyaikhtiyo (ruckstenstemplet)

Vi äter frukost på hotellet och checkar sedan ut för att bege oss söderut mot Kyaikhtiyo och ”The Golden Rock”. På vägen stannar vi på flera platser, första stopp är vid Htaukkyant krigskyrkogård från andra världskriget där mer än 22 000 soldater ligger begravda. Vi fortsätter till den historiska staden Bago, under många århundraden huvudstad i Monsdynastins kungariket. Än idag bor deras ättlingar i Bago och i Myanmar anser man monfolket vara landets vackraste och mest konstnärliga folk och vi har här möjlighet att bevittna deras fantastiska arbete. I Bago besöker vi bland annat Shwemawdaw Pagoden, Shwetharlyaung Pagoden och Kyaik Pun pagoden. Vi fortsätter sedan vidare till Kyaikhtiyo – The Golden Rock. Denna spektakulära rucksten ligger högst upp på ett berg längst ut på kanten av en klippa. Sägnen berättar om hur den enorma ruckstenen svävade i luften och bar den lilla pagoden med reliker från en helig Buddha. Man kan endast nå en del av vägen med buss eller bil, från foten av berget åker vi 4-hjulsdrivna fordon upp till YethaeTaung och härifrån är det ca 45 minuters vandring till toppen av berget. Övernattning på hotell i Kyaikhtiyo. (Frukost ingår)

Dag 17. Kyaikhtiyo - Hpa-an (Thamanya klostret, Mount Zwegabin)

Efter frukost på hotellet tar vi oss ned från berget igen och kör vidare söderut mot Kayinstatens huvudstad Hpa-an vid Salween-floden. Hpa-an är bland burmeser känd för den buddhistiska byn vid Thamanya klostret, här dog den högt respekterade munken U Winaya. Ca 11 km söder om Hpa-an ligger det heliga berget Mount Zwegabin, från toppen har man en fantastisk utsikt över den omgivande landsbygden och har man lust finns det möjlighet att på egen hand bestiga Mt. Zwegabins tempelberg (722 m.ö.h.). På kvällen finns det även tid att på egen hand gå på upptäcksfärd i Hpa-An. Övernattning på hotell i Hpa-An. (Frukost ingår)

Dag 18. Hpa-an - Mawlamyine (Mahamuni & Uzina pagod, Kiplings Kyaikthanlan pagod, Seindone Mibaya Kyaung kloster)

Vi äter frukost på hotellet och beger oss sedan vidare till Mawlamyine (Kiplings Moulmein). Staden är vackert belägen vid kusten där Salween mynnar ut i havet, under kolonialtiden var staden centrum för utskeppning av teakträ. I Mawlamyine besöker vi Mahamuni pagoden, Uzina pagoden och Kiplings Kyaikthanlan pagod – stadens högsta pagod som är synlig över ett stort område. Vi besöker också Seindone Mibaya Kyaung klostret. Övernattning på hotell i Mawlamyine. (Frukost ingår)

Dag 19. Området runt Mawlamyine (klostret Pa-Auk-Taw-Ya, Win Sein Taw Ya och byn Kyaikmayaw)

Det finns mycket att se i området runt Mawlamyine. Efter frukost besöker vi det stora klostret Pa-Auk-Taw-Ya som är det största meditationscentret i Myanmar. Här tar man emot också utländska gäster för kortare eller längre kurser i meditation. Win Sein Taw Ya är namnet på platsen där vi finner en av världens största liggande Buddha statyer – hela 170 meter lång. Vi besöker under dagen också den traditionella byn Kyaikmayaw med ett tempel byggt av drottning Shin Saw Pu år 1455. Övernattning på hotell i Mawlamyine. (Frukost ingår)

Dag 20. Mawlamyine – Thaton – Yangon (palatsbåten Karaweik, Kandawgyisjön)

Efter frukost på hotellet vänder vi åter norrut, på vägen gör vi ett uppehåll i staden Thaton, tidigare huvudstad i det gamla kungariket Mon. Långt tidigare än Bagans blomstringstid var Thaton ett viktigt centrum för Mon-riket som sträckte sig från Irrawadyfloden i väst till Cambodia i öst. Delar av det gamla Thaton är fortfarande synligt trots att den moderna staden byggts och ersatt många byggnader. Väl framme i Yangon besöker vi en av stadens grönskande parker med Kandawgyisjön där vi finner den spektakulära förgyllda palatsbåten Karaweik. Vi beger oss sedan till vårt hotell där vi checkar in och har sedan resten av dagen på egen hand. (Frukost ingår)

Dag 21. Yangon – Skandinavien

Från hotellet blir det transfer till flygplatsen för flyg hem till Skandinavien. (Frukost ingår liksom måltid på flyget)

Se priser & begär offert
Se priser & begär offert