fbpx
En bild på kameler i öknen

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på en by i Marocko

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på Draadalen

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på en man i Marocko

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på Saharaöknen

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på beduiner i öknen

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på garveriet i Fes

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på en man med en åsna och en kärra

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på en kasbah i Marocko.

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

En bild på en berbisk guide i Merzouga öknen

Rundresa i mystikens Marocko

med Orient Travel

Karta över Rundresa i mystikens Marocko


Dag 1. Skandinavien – Casablanca

Vi ankommer till flygplatsen i Casablanca och möts av vår lokala representant som tar oss till vårt hotell. (Måltid på flyget ingår samt middag på hotellet)


Dag 2. Casablanca (Hassan II moskén, Habbous, medinan) – Rabat (Konungamausoleet, Tour Hassan moskén, Bouregreg) – Fès

Tidigt på morgonen checkar vi ut från hotellet och beger oss på en liten stadsrundtur i Casablanca. Med sina vackra Art Deco byggnader förtjänar Casablanca verkligen sitt smeknamn ”Marockos Miami”. Här finns mycket spännande arkitektur att se, från 30-talets Cathedrale Sacre-Coeur till den vackra Hassan II moskén, området Habbous och den gamla medinan. På mysiga Boulevard d'Anfa kantad av palmer finns det gott om trevliga gatucaféer och restauranger. Vi lämnar sedan Casablanca och beger oss norrut längs kusten till Rabat - landets vita huvudstad. Här ser vi först det berömda mausoleet över Marockos tidigare kung Mohammed V och hans son Hassan II, byggt i vacker Carreramarmor från Italien. I Rabat ser vi också Tour Hassan moskén från den mäktiga Almohaddynastin och så finns det tid att ta en promenad i de gamla sjörövarkvarteren Bouregreg. Därefter njuter vi delikata marockanska bakverk på Café Maure innan vi kör in i landet till den spännande medeltidsstaden Fès. Vi tillryggalägger totalt ca 300 km under denna dag och väl framme i Fès checkar vi in på vårt hotell och har sedan tid på egen hand. (Frukost ingår)

Dag 3. Fès (stadsrundtur: Kaourouin moskén, Medersa Attarin, Moulay Idriss II grav, gamla staden)

Fès är historiskt och kulturellt helt unikt, enligt Unesco den bäst bevarade medeltidsstaden i hela världen. Efter frukost på hotellet beger vi oss ut på en stadsrundtur där vi först upplever den gamla medinan med byggnader som Kaourouin moskén från 800-talet, universitetet Medersa Attarin från 1300-talet och den rikt dekorerade graven över stadens grundare Moulay Idriss II. Den gamla staden omges av murar och genomkorsas av en mängd krokiga trånga gator och gränder. Vi promenerar genom de smala gatorna som myllrar av olika verkstäder och butiker, bland annat typiska marockanska läderverkstäder. Här kastas men verkligen tillbaka i historien och kan föreställa sig hur livet i en medeltidsstad tedde sig. På eftermiddagen besöker vi en marockansk familj och bjuds på härligt mintte och kakor. Resten av dagen på egen hand. Övernattning på hotell i Fès. (Frukost ingår)

Dag 4. Fès – Volubilis - Meknes (Moulay Ismails grav, Bab El Mansour, marknaden) – Fès

Efter frukost på hotellet beger vi oss ut på en utflykt som först tar oss till den antika staden Volubilis, inte långt från Fès. Detta var romarnas huvudstad i Marocko under deras blomstringstid här och här finns fortfarande en mäktig triumfbåge och fantastiska välbevarade golvmosaiker. Från Volubilis kör vi vidare mot Meknes och passerar på vägen Moulay Idriss heliga stad som ända fram till 1917 var stängd för icke muslimer. Vi når så småningom den vackra muromgärdade staden Meknes som byggdes och gjordes till huvudstad av Moulay Ismail på 1500-talet. Moulay Ismail var en färgstark och grandios man som gjorde allting i stor skala. Det sägs att han hade inte mindre än 500 konkubiner och mer 1000 barn. Vår stadsrundtur i denna gamla stad inkluderar bland annat hans magnifika grav. Vi kommer också att få se den oerhört vackra porten Bab El Mansour och besöka marknaden som är specialiserad på dadlar, torkade frukter och bakverk. Vi återvänder sedan till Fès och har där resten av dagen på egen hand. Övernattning på hotell i Fès. (Frukost och lunch ingår)

Dag 5. Fès – Ifrane – Midelt – Merzouga (övernattning i ökencamp)

Vi kommer idag att resa från Fès i landets norra del till den djupa södern och den mäktiga Saharaöknen, en resa på ca 400 km. Vi lämnar Fès efter frukost och vårt första stopp är i vintersportorten Ifrane, en stad som lika gärna kunde ha varit i de franska alperna. Omgiven av höga cederträd och vackra bergssjöar och med landets enda grupp av vilt levande berberapor är detta verkligen en underbar plats. Vi fortsätter söderut och kommer till den lilla berberbyn Midelt där man för inte så länge sedan hittade ett komplett dinosaurieskelett. Dinosaurien namngavs Atlassaurus Imelakei efter Nordafrikas största bergskedja Atlasbergen. Färden fortsätter och vi når så småningom Erfoud, porten till Sahara varifrån karavanerna utgick lastade med salt till hela Nordafrika. I Erfoud byter vi till en fyrhjulsdriven jeep som skall ta oss den sista biten till Merzouga och öknen och vi kommer slutligen fram till tuaregernas ökencamp där vi njuter en härlig middag och en ridtur på dromedar i solnedgången innan det är dags att övernatta i campen. Det är möjligt att vänta med kamelritten till morgondagens soluppgång om detta önskas. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6. Merzouga – Erfoud - Todra (Todraravinen) – Ouarzazate

Att vakna med soluppgången i öknen är verkligen en fantastisk upplevelse. Sätt mobilen på väckning och njut en promenad i soluppgången innan det är dags för frukost i campen. Efter frukost kör vi tillbaka till Erfoud med jeep för att byta till bekvämare fordon som skall ta oss västerut till Todraravinen och Ouarzazate, en resa på ca 350 km. Den berömda Todraravinen är 300 m djup och på sina ställen endast 8 m bred. Efter lunch njuter vi en kort vandring i den mäktiga ravinen och fortsätter sedan den sista sträckan till Ouarzazate. Vi checkar in på hotell och äter middag på egen hand. (Frukost och lunch ingår)


Dag 7. Ouarzazate (Atlas Studio) - Ait Ben Haddou – Marrakech

Ouarzazate byggdes så sent som 1925 för att bekämpa berberrebeller i södra Marocko men är idag känd för den blomstrande filmindustrin. På morgonen efter frukost besöker vi Atlas Studio där flera berömda filmer ha spelats in. Vi lämnar sedan Ouarzazate och kör till berberbyn Ait Ben Haddou där vi njuter en promenad i den fascinerande gamla byn byggd av lertegel, palmträ och sten. Ait Ben Haddou finns med på UNESCOs världsarvslista och ansens vara världens med välbevarade kasbah och byn har använts vid flera berömda filminspelningar som Lawrence of Arabia och Jewells of the Nile med Michael Douglas. Från Ait Ben Haddou kör vi sedan genom bergen över det spektakulära Tizin Tishcka passet på 2260 m.ö.h. där vi har en fantastisk utsikt över de höga Atlasbergen innan vi så småningom kommer till den sprudlande staden Marrakech vid foten av de vackra bergen. Vi har under dagen tillryggalagt ca 250 km och väl framme i Marrakech checkar vi in på en av stadens underbara riader. Arkitekturen i Marrakech domineras av så kallade riader. Riad betyder trädgård på arabiska och riaderna i Marrakech är traditionella hem i den gamla stadskärnan som omgärdar vackra innergårdar. Riaderna tillhörde städernas styrande skikt, rika handelsmän eller kungliga släktingar och ligger oftast nära de kungliga palatsen i Marockos stora städer. Enligt traditionen har riaderna inga fönster ut mot gatan utan alla fönster vände in mot den centrala innergården, ofta mycket vackert anlagd med en fontän eller pool och en trädgård med apelsin-, mandarin-, och citronträd och med ljuvligt kvittrande fåglar. Utifrån gatan, där man endast ser den strama hårda tegelmuren, kan man inte föreställa sig den praktfulla insidan av byggnaden. Bakom de mässingsprydda tunga dörrarna öppnar sig vackra rum med målade cedertak, vackra träsniderier, balkonger med gjutjärnsdetaljer och en mängd marockanska antikviteter. Med endast ett fåtal rum, men med flera salonger, är riaderna lugna oaser av exotisk lyx, de murade tegelväggarna isolerar riaderna från ljudet på gatan och ger byggnaden en behaglig temperatur hela året. (Frukost och lunch ingår)


Dag 8. Marrakech (Koutoubiamoskén - Saadien dynastins nekropol - Bahia Palace - det judiska kvarteret - marknader - Djemma El Fna - medinan - Jardin Majorelle)

På förmiddagen gör vi en stadsrundtur i Marrakech, en av världens mest spännande städer med ett fantastiskt urval av kultur och arkitektur. Vi ser bland annat Koutoubiamoskéns höga minaret och Saadien dynastins omsorgsfullt utsmyckade nekropol. Vi besöker sedan det vackert dekorerade Bahia Palace där vi få höra hur livet tedde sig i den gamla tidens harem, palatset ägs än idag av det marockanska kungahuset. Sedan fortsätter vi genom stadens gamla judiska kvarter och den färgstarka frukt och blomstermarknaden. Vi beger oss sedan till det berömda torget Djemma El Fna som varje eftermiddag fylls av akrobater, ormtjusare och historieberättare. Här äter vi lunch och på eftermiddagen promenerar vi i den gamla medinan och genom kryddmarknaden och matthandlarnas kvarter där var och en håller liv i flera hundra års traditioner. Från Djemma El Fna tar vi oss sedan med hästvagn till Jardin Majorelle, Yves Saint Laurents vackra trädgård i Marrakech innan vi avslutar dagen i Mellah där vi njuter vi en traditionell marockansk avskedsmiddag på den mysiga restaurangen Dar Es Salam som ligger gömd långt inne i Marrakech gamla medina. Övernattning på riad i Marrakech. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9. Marrakech - Skandinavien

Transfer till flygplatsen i Marrakech för vårt flyg hem till Skandinavien. (Frukost ingår liksom måltid på flyget)

Se priser och begär offert