En bild på Tatev kloster i soluppgången

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

Armenien

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

Geghard

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

En bild på Sevantemplet i Armenien

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

En bild på blommor mmed berg och moln i bakgrunden

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

En bild på människor som vandrar på ett snöklätt berg

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

Tatev

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

En bild på öppna fält med snötäckta berg i bakgrunden

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

En bild på den grönskande naturen i Armenien

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

resor till kaukasus

Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh

med Orient Travel

Karta över Rundresa genom Armenien och Nagorno Karabakh


Dag 1. Skandinavien - Jerevan

Avresa från Skandinavien med ankomst till Armeniens huvudstad Jerevan mycket tidigt nästa morgon.. På flygplatsen blir vi mottagna av vår reseledare Sören Theisen och hans armenska assistent som tar oss till vårt hotell i centrala Jerevan

Dag 2. Jerevan - stadsrundtur

På förmiddagen vilar vi ut efter den sena flygresan och samlas sedan för att äta gemensam lunch på hotellet kl. 12.Under eftermiddagen besöker vi utomhusmarknaden "Vernissage" där det handlas med konst och antikviteter varefter vi vandrar runt i centrala Jerevan tillsammans med vår reseledare Sören som berättar om stadens historia. Välkomstmiddag på en lokal restaurang. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 3. Jerevan - Etjmiadzin - Zvartznots - Jerevan

Efter frukost på hotellet kör vi till den urartäiska bykullen Erebuni från 700-talet f.Kr i utkanten av Jerevan som gör staden till en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i världen. Härifrån fortsätter vi till klosterkomplexet Etjmiadzin som är huvudsäte för den armeniska apostoliska kyrkan. Vi besöker här katedralen från 300-talet, som är byggt ovanpå en förkristen helig plats, och kyrkorna Skt Hripsime och Skt Gayane, båda från 600-talet. På vägen besöker vi ruinerna av Zvartznots-katedralen från 600-talet. Dagen avslutas i en närliggande by där vi inbjuds till middag hemma hos en armensk storfamilj. Efter denna festmåltid återvänder vi till Jerevan. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 4. Jerevan - museer

När vi har ätit frukost samlar vår armenska assistent in våra pass så att vi kan få våra visum hos representationen i Jerevan för den självutnämnda "republiken" Nagorno Karabakh. Man behöver här ha sitt pass, två passfoton samt 3000 AMD per person till hands. Medan vi väntar på våra visum besöker vi Tsitsanakaberd, Sparvarnas borg, med museet och minnesmärket för folk-mordet på armenierna 1915 samt Matenadaranmuseet som har en enastående samling av gamla armenska skrifter. (Frukost och lunch ingår).


Dag 5. Jerevan - Ararat - Areni - Nora Vank - Karahunj - Goris

Vi äter en tidig frukost på hotellet och beger oss mot Armeniens mest kända berg - den slocknade vulkanen Ararat - där Noak sägs ha grundstött med sin ark. Här besöker vi kyrkkomplexet Khor Virab - "det djupa hålet", där Grigor Lusivorets, som förde kristendomen till Armenien på 300-talet, hölls inspärrad i en underjordisk fängelsekällare av kungen tills denne lät sig kristna efter ett mirakel. Resan fortsätter nu mot öst och efter cirka en timme når vi byn Areni där några av Armeniens bästa viner tillverkas. Strax utanför Areni svänger vi in på en mindre väg som går genom en smal ravin och leder fram till det spektakulärt belägna klosterkomplexet Nora Vank med bland annat kyrkan Skt Karapet från 800-talet. I en romantiskt belägen grotta i närheten äter vi vår lunch och njuter av utsikten. Härifrån har vi en tre timars bussresa vidare österut til byn Goris i Syunik-provinsen. För att sträcka på benen gör vi en liten avstickare på vägen till Karahunj med de så kalade Zorats-stenarna, som liksom det engelska Stonehenge anses ha fungerat som ett observatorium under tidig bronsålder. Vi äter middag i Goris och övernattar här på ett lokalt hotell. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 6. Goris - Tatev - Stepanakert (Nagorno Karabakh)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet i Goris och besöker Tatev-klostret, ett av östra Armeniens mest berömda religiösa komplex vars äldsta delar går ända tillbaka till miten av 800-talet. Vi ser här bl.a. huvudkyrkan för Skt Poghos och Skt Petros ( Skt Paulus och Skt Petrus) från år 895-906 med fresker från 1000-talet. Vi äter lunch i byn Tatev och kör därefter vidare österut til Nagorno Karabakh där vi via Lachin-korridoren når huvudstaden Stepanakert tidigt på kvällen och checkar in på hotellet. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 7. Stepanakert - Askeran - Gandzasar - Dadivank - Stepanakert

Vi äter frukost på hotellet och påbörjar därefter en heldagsutflykt med buss till nordvästra Nagorno Karabakh. På vägen gör vi ett kort uppehåll vi minesmärket för de som stupade i kriget mot Aserbajdsjan i början av 1990-talet, vi gör även ett uppehåll vid Askeran-fästningen från 1700-talet. Resan fortsätter norrut till klostret Gandzasar, byggt av Hassan Djalalian - furste av Khachen i början av 1200-talet, och otvivelaktigt den viktigaste sevärdheten i Nagorno Karabakh på grund av sina enastående basreliefer i huvudkyrkan. Lunch äter vi i byn Vank och fortsätter därpå mot nordvest till klosterkomplexet Dadivank från 1200-talet, detta ligger strax utanför Nagorno Karabakh i Kelbajar-distriktet, för närvarande armenskt område. Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Stepanakert och vi äter middag tillsammans på en lokal restaurang. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 8. Stepanakert - Shushi - Amaras - Stepanakert

Denna dag gör vi en heldagsutflykt med buss till södra Nagorno Karabakh. Lite utanför Stepanakert besöker vi först den långsamt utdöende bergsbyn Shushi som i början av 1900-talet var ett betydande kulturcentrum i den här delen av sydkaukasus. Härifrån njuter vi den betagande utsikten över de omkringliggande bergen och vi ser dels den "Vita Katedralen" från 1800-talet som är säte för Karabakh's ärkebiskop och dels en tidigare mycket vacker men idag ganska förfallen azerisk moské från 1700-talet och ruinerna av Karabakh-khanernas palats från samma tidsperiod. Lunch äter vi i Shushi och på eftermiddagen fortsätter vi mot sydost til klostret Amaras som anses vara byggt av Grigor Förkunnarens barnbarn Grigoras på 300-talet. Sent på eftermiddagen är vi åter i Stepanakert där vi äter middag i en lokal restaurang. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 9. Stepanakert - Kh'ndsaretsk - Yeghegnadzor - Selimiye - Sevansjön (Armenien)

Efter frukost och utcheckning från hotellet går resan tillbaka till Armenien via Lachin på vägen stannar vi i grottbyn Kh'ndsaretsk en bit utanför Goris. Vi äter lunch i på ett café i byn Yeghegnadzor och därefter svänger vi av vägen upp i bergen till det medeltida karavanserajet Selimiye från år 1332 som utgjorde en viktig rastplats på den nord-sydliga handelsrutten genom Kaukasus. Vi fortsätter härifrån norrut til den stora Sevan-sjön som ligger ca 2000 m.ö.h. och checkar här in på et hotel i nära byn med samma namn. På vägen sträcker vi på benen i byn Noradouz där vi ser en kyrkogård med Armeniens största samling av vackert utskurna stenkors - khachkarer. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10. Sevansjön - Haghpat och Sanahin - Alaverdi - Aragats - Amberd - Jerevan

Vi lämnar hotellet i Sevan efter frukost och fortsätter resan norrut till två av Armeniens mest idylliskt belägna klosterkomplex Haghpat och Sanahin, båda från 900-talet och idag listade på UNESCO's världsarvslista. Lunch äter vi längs med vägen i närheten av byn Alaverdi och härfrån går sedan turen under eftermiddagen til Jerevan via byarna Vanadzor och Spitak - den sistnämnda utgjorde epicentret för et stort jordskalv som drabbade Armenien 1988. På vägen gör vi också uppehåll på sydsluttningen av Armeniens högsta berg Aragats (4090m.ö.h.) och besöker ruinen av Pahlavuni-släktens borg Amberd från 600-talet och den närliggande kyrkan från 1000-talet, båda i ett oerhört vackert bergslandskap. När vi kommer tillbaka till Jerevan checkar vi in på vårt hotell. (Frukost och lunch ingår).

Dag 11. Jerevan - Geghard - Garni - Jerevan

Efter frukost börjar vi dagen med en utflykt nordost om Jerevan. Först kommer vi till det enastående klostret Geghard (eller Airivank) som delvis är inhuggt i berg-väggen och här besöker vi bland annat Astvatsatzin-kyrkan, byggd av Zakarian-furstarna 1215 och grottkryptan för furstesläkten Proshian från 1288. Vi fortsätter färden och besöker det hellenistiska templet i Garni ovanför den dramatiska Azat- ravinen. I byn Garni äter vi lunch hos en armensk familj innan vi återvänder till Jerevan. Resten av eftermiddagen finns tid att på egen hand utforska staden och vi samlas sedan på kvällen för en gemensam avskedsmiddag. (Frukost, lunch och middag ingår).

Dag 12. Jerevan - Skandinavien

Transfer från hotellet till flygplatsen tidigt på morgonen för flyget hem till Skandinavien.

Se priser & begär offert
Se priser & begär offert