Marrakech och öknen

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

rundresor till marocko

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

rundresor till marocko med orienttravel

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

resa till marocko

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

rundresor till marocko med orienttravel

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

Djemma El Fna

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

resa till marocko

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

Bahia Palace

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

rundresor till marocko

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

Draadalen

Resa till Marrakech och öknen

med Orient Travel

Karta över Resa till Marrakech och öknenDag 1. Skandinavien - Marrakech

Avresa från Skandinavien med ankomst till Marrakech under dagen. På flygplatsen i Marrakech möts vi av vår representant som tar oss till vår riad för incheckning. Marrakech är verkligen ett koncentrat av Tusen och en natt. Den gamla staden – Medinan - har mer än 1000 år av historia bakom sig och är omgiven av en 17 km lång röd stadsmur som har gett Marrakech namnet "den röda staden". Runt muren finns den nyare delen av staden, som i huvudsak byggdes av fransmännen under kolonialtiden, med typiska breda boulevarder och gröna parker. Vi skall under vår vistelse i Marrakech bo på en av stadens fantastiska riader som ligger innanför murarna i Medinan. Ordet riad betyder trädgård på arabiska och syftar till den öppna gård som ligger i mitten av byggnaden. Riader är traditionella hem i den gamla stadskärnan som tillhörde städernas styrande skikt, rika handelsmän eller kungliga släktingar och ligger oftast nära de kungliga palatsen i Marockos stora städer. Enligt traditionen har riaderna inga fönster ut mot gatan utan alla fönster vände in mot den centrala innergården som ofta var mycket vackert anlagd med en fontän eller pool och en trädgård med apelsin-, mandarin-, och citronträd och med ljuvligt kvittrande fåglar. Utifrån gatan kan man inte föreställa sig den praktfulla insidan av byggnaden men bakom de kala murarna och de tunga dörrarna öppnar sig vackra rum med målade cedertak, vackra träsniderier, balkonger med gjutjärnsdetaljer och en mängd marockanska antikviteter som bildar lugna oaser. Återstoden av dagen spenderar vi med att installera oss och, om vi så önskar och har tid, med att utforska närområdet på egen hand.


Dag 2. Marrakech (stadsrundtur)

Efter frukost hämtas vi av vår guide som tar oss med på en rundtur i den gamla kungliga staden Marrakech. Vi börjar i de judiska kvarteren inne i Medinan – Mellah - där vi besöker Saadien dynastins omsorgsfullt utsmyckade nekropol från 1700-talet. När efterföljande dynasti så småningom tog makten blev mausoleet igenmurat och återupptäcktes först efter kolonialtiden. Här ligger de tidigare dynastiernas medlemmar begravda i överdådigt dekorerade byggnader belägna i en trädgård som symboliserar det eviga Paradiset. Observera att de flesta gravar är placerade åt samma håll, mot Mecka, men en del gravar ligger i en annan riktning då de inte är muslimska. Ett vittnesbörd om hur människor i Marocko under många århundraden levt sida vid sida oavsett nationaliteter och religioner. I Mellah besöker vi även Bahia Palace, som byggdes för bara 140 år sedan och färdigställdes precis runt år 1900. Här hade storvisiren Ba Ahmed sitt högkvarter och bodde här med sina fyra fruar och en mängd så kallade bihustrur och alla hans barn. Palatset var platsen där han höll audiens och många viktiga avtal med internationella statsöverhuvuden har gjorts upp här. Än idag används emellanåt delar av Bahia Palace för officiella och kungliga händelser. Efter denna historiska rundtur i Marrakech är det dags nu att uppleva det berömda och spektakulära torget Djemma El Fna som är ett bombardemang av folklore, underhållning, dofter, magi och folkmassor. En smältdegel där alla typer av människor samlas kväll efter kväll året runt och låter sig underhållas. Namnet på torget betyder "det döda utrymmet" eftersom platsen fram tills för ungefär 100 år sedan var den offentliga avrättningsplatsen. Djemma El Fna finns med på UNESCO’s världsarvslista och är verkligen ett skyltfönster för århundraden av lokala traditioner. Ormtjusare, spåmän, magdansöser, jonglörer, musiker, tandutdragare och medicinmän är några av de saker du kan uppleva här, sida vid sida med doftande matstånd. Varje kväll sätts matstånden upp till ett gigantiskt utomhuskök, där du kan få mer eller mindre tilltalande delikatesser såsom sniglar, fårhjärnor, tagines, kebab eller kryddigt te som sägs hjälpa mot en uppsjö av åkommor. Dessa är bara några exempel på allt som erbjuds och allt bidrar till stadens själ med tusentals färger och nyanser. Precis intill torget finns souken, eller basarerna, med över 4000 butiker vilken gör den till Nordafrikas största. Här kan man snabbt förirra sig djupt in i en labyrintartad härva av gator, gränder och små vrår. Från torget kan vi också se den berömda Koutoubia moskén, som började byggas under Almoravides dynastin runt 1000-talets början, men som först färdigställdes av Almohad dynastin år 1147. Resten av eftermiddagen spenderar vi på egen hand. Vi kan exempelvis använda den till shopping på torget och i souken och när vi inte orkar bära runt på fler vackra lyktor, keramiska skålar, marockanska kuddar eller fantastiska smycken kan vi dra oss tillbaks till vår riad. (Frukost ingår)


Dag 3. Marrakech – Atlasbergen - Draadalen

Efter frukost på vår riad i Marrakech hämtas vi av vår guide och sedan börjar en vacker resa över de mäktiga Atlasbergen. Redan från Marrakech kan vi, om det är fint väder, njuta av utsikten över de vackra bergen som är snötäckta större delen av vintern. Efter ca en timmes bilresa från Marrakech närmar vi oss bergen och resan börjar gå uppåt. På avstånd är bergen mäktiga och dess skönhet består när vi närmar oss. Men både sceneriet och växtligheten vi ser är i ständig förändring över berget. Det går inte många kilometer mellan frodig grönska och karga, nakna klippor. På vissa platser är berget helt rött, på andra platser grön, på grund av de olika mineralerna i marken. I Marocko sträcker sig närmare 1000 km av den 2000 km långa Atlasbergskedjan in i landet, bergskedjan ligger i en diagonal linje genom landet och går vidare in Algeriet. För att ta sig över Atlasbergen tar vi vägen över Tichkapasset som är norra Afrikas högst belägna bergspass och ligger på 2260 meters höjd. Atlasbergens högsta punkt, Toubkal, finns också i närheten och är 4167 meter över havet. Under resan kör vi genom flera Berberbyar, varav en del är väl kamouflerade av bergets krökningar och av vegetationen. Andra byar ligger längs med vägen, och ger oss möjlighet att se hur det dagliga livet ter sig för berberna. Så småningom kör vi ned på andra sidan av bergen och under resan kör vi igenom Ouarzazate. Denna stad har i alla tider fungerat som en kontrollpunkt på grund av sitt strategiska läge då två dalar möts här och det också är enkelt att kontrollera trafiken från söder till norr då det är få vägar ner från bergen till Saharaöknen. Ouarzazate är idag en ganska stor och berömd stad med världens tredje största filmproduktion, näst efter Bollywood i Indien och Hollywood i USA. Här har filmer som Gladiator, Kingdom of Heaven, Nile Jewel och Babylon spelats in. Senare kör vi över de vackra röda och steniga Anti-Atlasbergen på den andra sidan av dalen och så snart dessa passerats kommer vi till byn Agdz som ligger i början av den bördiga Draadalen. Dalen är regionens livsnerv och är frodigt grön i de annars karga omgivningarna med vackra odlingar av bland annat dadelpalmer. Egentligen är Draadalen en flod som går från bergen via Ouarzazate ut till öknen, men stora delar av själva flodbädden är uttorkad större delen av året, delvis av naturliga orsaker men även beroende av hur vattenflödet styrs via anlagda dammar runt Ouarzazate. Vi övernattar mitt i den vackra Draadalen i en liten berberbyn Tamnougalt i en vacker Kasbah omgiven av palmer. (Frukost, lunch och middag ingår)


Dag 4. Draadalen – Zagora - Saharaöknen

Efter frukost i den vackra dalen kör vi söderut mot den mytomspunna och magnifika Saharaöknen. Resan till öknen går via kasbahrutten genom Zagora, staden från vilken Saadine erövrade Soussregionen och sedan hela Marocko.  Vi kör vidare via byn Tamegroute där det finns ett mycket gammalt bibliotek fyllt med antika, religiösa böcker. Den asfalterade vägen slutar vid byn M'Hamid och här får man verkligen känslan av att ha nått världens ände. Vi gör oss redo att köra ut i öknen på ett riktigt off-road äventyr genom vidsträckta naturområden där landskapet ständigt förändras och där sanddynerna visar sig i olika konstellationer av fin eller grov sand. Vi passerar oaser där fåglar, kameler, ökenrävar, gaseller och många andra djur kommer för att dricka. Du kanske till och med får se en hägring, vilket inte är ovanligt i det här området. På väg genom landskapet funderar man gärna över hur det är möjligt att hitta rätt i öknen, men vi inser snart att det finns många scenarier och kännetecken, och lokalbefolkningen har döpt olika områden utifrån hur de ser ut. Exempelvis passerar vi "Strutsdalen", på grund av de små buskarna som alla bugat sig i samma riktning för vinden, och därför ser de ut som små strutsar. Eller "Den törstiga sjön" som är en uttorkad liten sjö där marken spricker i sin törst efter vatten. Sent på eftermiddagen når vi slutligen vårt beduinläger där vi ska övernatta. Här finns möjlighet att ta en tur på dromedarer över de imponerande sanddynerna i Erg Chegaga, som är Marockos högsta. Vi avnjuter sedan en välförtjänt middag i eldens sken under den stjärnbeströdda himlen. (Frukost, lunch och middag ingår)


Dag 5. Saharaöknen - Tisselday

Vi vaknar upp till solens strålar och värmen som sprider sig över Saharaöknen, en oförglömlig upplevelse. När vi har ätit frukost fortsätter vårt off-road äventyr och resan tillbaka till mer civiliserade trakter går via Foum Zguid, ett spännande område med ett oändligt antal fossiler. Vi kommer också att köra genom berberbyn Taznakht, som är särskilt känd för sin produktion av berbermattor, byn har på senare år växt från knappt 4000 personer i mitten av 90-talet till uppskattningsvis strax över 9000 innevånare 2013. Innan vi åter kör upp på Atlasberget kommer vi att besöka den berömda kasbahn Ait Ben Haddou. Ait Ben Haddou finns med på UNESCOs världsarvslista och har genomgått många restaureringar, både för att byn ofta har använts som bakgrund i olika filmer, men också för dess historiska värde. En kasbah är en form av förstärkt byggnad. Flera Kasbah kan byggas ihop till en hel by - en ksar. Byggnaderna är gjorda av lera och smälter fint in i naturens egna färger. Idag lever tio familjer, sammanlagt ungefär 100 personer, i Ait Ben Haddou. Många är väldigt generösa med att låta besökare komma nära för att se hur de lever sina dagliga liv. Resan fortsätter och vi närmar oss Atlasbergen igen. På eftermiddagen kommer vi fram till den charmiga bergsstugan i byn Tisselday där vi skall övernatta. Tisselday ligger på väg upp genom bergen med en fullständigt makalös utsikt över det vackra omgivande landskapet. Middag och övernattning i Tisselday. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6. Tisselday – Marrakech

Efter frukost beger vi oss åter mot det myllrande och färgstarka Marrakech. Än en gång kör vi över de höga Atlasbergen och anländer vid lunchtid till vår riad i Marrakech. Eftermiddagen spenderas på egen hand. (Frukost ingår)

Dag 7. Marrakech

Dagen spenderas på egen hand i Marrakech. (Frukost ingår)

Dag 8. Marrakech – Skandinavien

Efter en spännande vecka med oförglömliga upplevelser är det dags att ta farväl av Marocko. Det blir transfer från vår riad till flygplatsen och därifrån flyg hem till Skandinavien. (Frukost ingår)

Se priser & begär offert
Se priser & begär offert