Skattkammaren, Petra

Upplev Jordanien

På upptäcktsresa med arkeologen Richard Holmgren

Kerak, Korsriddarborg

Korsriddarborg

På upptäcktsresa med arkeologen Richard Holmgren

Wadi Rum Jordanien

Upplev Wadi Rum

På upptäcktsresa med arkeologen Richard Holmgren

Döda Havet Jordanien

Upplev Döda Havet

På upptäcktsresa med arkeologen Richard Holmgren

Resor till Jordanien

Resa till Jordanien

På upptäcktsresa med arkeologen Richard Holmgren

Döda Havet

Upplev historien

På upptäcktsresa med arkeologen Richard Holmgren

Karta över Jordanien, Döda havet och förlorade städer – på upptäcktsresa med arkeologen Richard Holmgren


Dag 1: ”På andra sidan Jordanfloden”

Resan går med reguljärflyg till Amman där du bekantas med vår vecka i Jordanien samt er ciceron och guide, arkeologen Richard Holmgren. Du gör dig även förtrogen med vår jordanske guide som kommer att berika dig i landets kultur- och samtidshistoria. Vi checkar in på vårt hotell centralt i huvudstaden och äter middag.

Dag 2: ”Från världens första bönder till österns Pompeji”

Dagen inleds i Ammans allra äldsta stadsdel, runt dess citadell. Platsen är utmärkt för att inleda vår vecka med vår tidsmaskin – den buss som kommer att ta oss över stora delar av Jordanien, från norr till söder. Vi ska först bekantas med stadens äldsta historia och få en inblick i den forna vardagen samt hur man gräver fram den. Vi åker därefter mot de högre och mer skogbeklädda delarna av landet – på vägen passerar patriarken Jakobs ”blå flod” på vår rutt mot den romerska staden Jerash. Den senare har ofta kallats för Österns Pompeji då den är en av de bäst bevarade antika städerna utanför Rom. Efter en smaklig lunch beser vi magnifika lämningarna av gator, tempel och publika byggnader av en sällan skådad bevaringsgrad. Med arkeologisk kunskap ska vi även måla fram det som inte längre syns och väcka liv i en stad som var samtida med apostlarna. I dessa gathörn proklamerade de första kristna sina budskap. Mot en sällan svikande och vacker solnedgång tar vi oss tillbaka till Amman för att smälta intryck och middag på hotellet.

Dag 3: ”Längs gamla Kungsvägen, nya fynd vid Jordanfloden, Moses berg och korsriddarliv långt hemifrån”

Efter frukost far vi oss mer än 400 meter under havsnivån – ned till världens lägsta punkt. Vi gör här en dubbel djupdykning eftersom vi ska studera nya och häpnadsväckande upptäckter som kan kopplas till traditionen om Johannes Döparen och själva dop-platsen. Här möter du historier om eremitliv på en vit fossil havsbottnen - där arkeologiska utgrävningar blottat bassänger och kyrkor som rests över den sedan länge förlorade platsen för Johannes verksamhet och således där Jesu dop ska ha skett. Vi far sedan upp på berget Nebo där Moses och hans folk ska ha blickat ut över det förlovade landet. Vi undersöker varför just detta anses vara platsen för den gammaltestamentliga berättelsen, dit även pilgrimer sökt sig genom århundraden. Från berget ser du ut över ikoniska platser såsom Jeriko och om sikten är riktigt bra, ända till Jerusalem. Efter en gemytlig lunch i staden Madaba fortsätter vi den gamla Kungsvägen genom moabiternas land som ska föra oss ända till Edoms berg och staden Petra. På vägen passerar vi även det bibliska Arnon, dvs dagens djupa dalgång Wadi Mujib, innan krokiga vägar leder oss vidare till korsriddarborgen i Kerak. Under tidig kväll når vi klippstaden Petra där vi bor och äter middag i den moderna delen av den antika staden, kallad Wadi Musa (Moses dalgång).

Dag 4: ”En stad hälften så gammal som tiden”

Petra är obeskrivligt storslaget, den tidigare glömda staden omfattar cirka en mil i diameter. Vi kommer att göra en mjukstart i klippstadens alla skrymslen och vrår, där vi besöker arkeologernas egna favoriter. Er ciceron Richard som har arbetat med utgrävningar i Petra under 15 år och kan området i detalj, ska se till att du får en upplevelse som rimmar med upptäcktsresa - detta utanför de normala stråken. Först möter du “faraos skattkammare” som anses vara en av de mest spektakulära objekt som man kan uppleva som resenär. Vi fortsätter djupare in i staden och provar lite olika dolda pilgrimsleder. Vi ska även se till att få en inblick i de allra senaste upptäckterna. Mycket har hänt de senaste åren. Vi ska även försöka att nå den höga offerplatsen, al-Madba. Vägen dit skriker av mystik och slingrar sig fram mellan rosenröda klippor och bort från turiststråken. Richard kommer också att bekanta dig med spännande aspekter på Petras första kristna samt hur staden lämningar kan belysa Gammaltestamentliga frågor om gudsuppfattning och religion. Färden går vidare genom ett flertal grav- och tempelmonument innan vi når stadens centrum med delvis utgrävda lämningar. Vi lär oss datera keramik och intar sedan en sen och välförtjänad lunch. Resten av eftermiddagen kan du upptäcka på egen hand. Petra har över 700 monument och efter rekommendationer kan du fokusera på det du vill och har ork till. Vid solnedgången är du tillbaka på vårt bekväma hotell, där du kan pusta ut innan en rikt nyanserad middag.


Dag 5: ”Arons heliga berg och sökandet efter hans reliker”

Efter frukost väntar beduinernas på oss med Jeepar eller riddjur samt matboxar inne i Petra. Efter en färd över stigar, hällar och bäckraviner bestiger vi sedan det heliga Arons berg. Platsen har varit en pilgrimsort under 1500 år eftersom platsen helgats till Moses äldre bror Aron, som enligt traditionen finns begravd här – på det bibliska berget Hor. Efter några papyrusfynd i Petra avslöjade ett textsegment en plats som omnämnde den helige översteprästens Arons hus. Efter eftersökningar och utgrävningar på det avlägsna Arons berg, gjordes unika upptäckter på en topp med vidunderlig utsikt över Wadi Arabas dalgången. Richard som har grävt på berget under ett tiotal år, ser till att du kommer uppför bergets sluttningar och in på utgrävningsplatsen som annars är stängd för de som hittar dit. Vi nyttjar den gamla pilgrimsleden som utgrävningsteamet iordningsställde för de karavaner som försåg utgrävningen med logi och vatten. På vår exkursion har vi med oss lunchboxar och under vägen kommer vi också passera antika gravar som fortfarande bebos av traktens lokala beduiner. Vi återkommer till Petra och vidare till hotellet för middag vid kvällningen.

Dag 6: ”En av världens äldsta boplatser följt av en resa till planeten Mars”

Vår dagstur inleds med en färd till en plats vid namn al-Beida. Här stannade antikens karavaner och slog läger då de inte kunde ta sig in i staden Petra p.g.a. platsbrist. Här finns en samling festsalar som alla är uthuggna i berget – vi når dem via en sval dalgång. Spännande nog, ruvar platsen på mycket äldre lämningar som vi även ska besöka - en nära 9000 år gammal bosättning som speglar Petra i ett helt annat ljus. Platsen som är samtida med Jerikos äldsta tid ger vittnesbörd om världens första odlare, deras vardag och religion. Efter detta tar vi oss sydöst och till den röda öknen, Wadi Rum. Platsen har en lång historia som spänner årtusenden tillbaka. Det unikt röda landskapet har inte minst lockat stora filmproduktioner för att återspegla utomjordiska miljöer eller både filmkaraktären och den verklige Lawrence av Arabien. Vi åker på Jeepsafari och vaggas in i spännande miljöer, berättar gamla traditioner och slutar dagen vid en alldeles speciell plats för middag och övernattning i öknen under en stjärnklar natthimmel. Du kommer att sova i privata och lyxigt runda sfärer med panoramafönster som väcker dig till en magisk utsikt. Kanske är detta det närmste du kommer en rymdbas på planeten Mars, så ta tillfället i akt!

Dag 7: ”Genom en våldsam dalgång mot det bibliska Sodom”

På morgontimmarna ger vi oss iväg och ned igenom Wadi Araba, den dalgång som förbinder Aqabaviken i söder med Döda havet i norr. Dalgången som är en förkastningsspricka, kantas av enorma vyer och antik gruvdrift – ”Kung Salomos” koppargruvor om man så vill. Vi når så småningom Döda havets sydöstra kust och en besynnerlig plats som en gång föll offer för dalgångens raseri – det område som historiskt har identifierats som platsen för de bibliska städerna Sodom och Gomorra. Här har Richard arbetat med utgrävningar sedan 1994, där expeditionen tror sig ha lokaliserat det antika biskopssätet Sodoma, vilket uppfördes där man tänkte sig platsen för det förstörda Sodom. Med arkeologisk och kulturhistorisk insikt i områdets lämningar, så kommer du att gå över de murar som legat till grund för berättelsen om det ödelagda Sodom. Vi tittar på spår efter liv, en unik plats utanför den gängse kart- och turistrutten. Färden går sedan vidare norrut och följer Dödahavets strandlinje för att nå vårt luxuösa hotell under senare delen av eftermiddagen. Detta är platsen där du kan vila upp benen, insupa intryck och svala drycker. Tittar du rakt över sjön så ser du fyndplatsen för Dödahavsrullarna, Qumran. Middag på hotellet.

Dag 8: ”Härligt att inte passa någonting”

Från gårdagens kvällsavkoppling vid hotellet kan du idag behagas av bad och olika flytkonster i Döda havet. Vakna på lyxigt boende, kisa över en exotiskt disig utsikt över Döda Havet och njut av att inte passa några tider, smält några dagars kunskap och intryck och ta en lång, sen och lyxig frukost. Hotellet äger flera utmärkta faciliteter i form av barer, matställen, pooler samt en spa-anläggning med relaxavdelningar för tex massage. Döda havets vatten finns till förfogande hela dagen med sin otroliga flytkraft och hälsolera. Under kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag och skålar för ”success in the desert”.

Dag 9: ”Nu är det dags för dig att berätta”

Efter frukost är du redo att lämna hotellet för att fara mot flygplatsen i Amman. Hemma väntar dina reseberättelser och i dammiga böcker kan du fortsätta äventyret. Nu vet du vad det handlar om. Väl mött till en resa med de bästa tänkbara upplevelser du kan få från landet Jordanien!

Se priser & begär offert
Se priser & begär offert